Sunday, July 6, 2008

~♥~Shira

SHIRA


For my dear friend Jemer

Here i share with you about shira, the 'pengat tepung'

Jemer,

actually i pun tak tau sangat nak buat, mak mentua yang buat dan i belasah masuk dalam perut ajer..he he.

Okay, bahan untuk buat shira ialah:

  • Tepung gandum (lebih baik guna tepung untuk buat roti naan)
  • Butter (my MIL guna butter yang dibuat sendiri)
  • Gula merah
  • Air

Cara masak:

Panaskan butter, masukkan tepung, kacau tepung dan butter sehingga sebati, tapi jangan sampai hangus, masukkan air secukupnya supaya tepung empuk (macam buat halwa). Tutup seketika hingga tepung empuk dan naik minyak. Kemudian masukkan gula merah, kacau hingga sebati. Masukkan air, jika inginkan syira yang cair, tambah lebih air, ikut selera anda okay.

Senang jer kan.

P/S: Untuk pengetahuan semua, orang afghanistan selalu masak syira ni untuk perempuan yang di dalam pantang, ianya baik untuk menambahkan susu badan.

3 comments:

Gille said...

Jeng jeng ... terima kasih banyak banyak, Shinky.

PINATBATE said...

nampak macam senang jer nak buat ni..

Mama of 2 Princess said...

Jemer,

Sama-sama,
eleh, resepi mudah bolehlah, kena yg kaw kaw punya resepi, i angkat kaki lah..hehe.

I sure you lebih kreatif untuk menambah perisa dan kelazatan pengat tepung nih.

-------------------------------

Pinat,
memang senang, boleh tambah badam ker, gajus ker kalau nak. ikut selera. Eh pinat pun lebih pro pasal masak ni dari shinky....mana boleh anak murid lawan tok guru..:)